Trumpam sugrįžkime į 2023-uosius...

Planuojame bibliotekos 2024-uosius, ir ne pro šalį dar kartą sugrįžti į praėjusius, 2023-uosius.
Verta prisiminti išgyventas emocijas! Tam, kad nepritrūktų lemtingojo įkvėpimo naujam Jūsų ir mūsų knygos sezonui bibliotekoje-laikrodinėje.
Tad – dar kartelį apie mums patiems labiausiai įsiminusias akimirkas iš jau praėjusiųjų.

   

Knyga ir rašytojas. Ir čia, pirmiausia - didžiausio susidomėjimo sulaukę: istorikas A. Bumblauskas, pristatęs knygą "Lietuvos kryžkelės: istorijos etiudai", rašytojas V. V. Landsbergis su naujausios savo knygos "Laikinas numas", pristatymu, rašytoja A. Ruseckaitė ir jos naujausias romanas "EMMI. Vinco Mykolaičio-Putino gyvenimo moterys". Bei, žinoma, labai ilgai lauktas ir metų pabaigoje visus pradžiuginęs susitikimas su Nora Ikstena – viena žymiausių šiuolaikinių latvių rašytojų, pelniusia pripažinimą ne tik gimtojoje šalyje, bet ir tarptautiniu mastu. Jos knygos „Motinos pienas“ pristatymas buvo geriausias bibliotekos knygos metų akcentas.

  

Vis tik svarbiausias mūsų metų pasiekimas – pagaliau į lietuvių kalbą išversta ir išleista lenkų rašytojos Kaminskos knyga apie Plungėje gimusią žymiąją pasaulio alpinistę Vandą Rutkevič "Vanda. Pasakojimas apie stiprybę: gyvenimą ir mirtį. Vandos Rutkevič istorija“. Knyga gyvuose susitikimuose pristatyta ne tik Plungės, bet ir Kauno bei Vilniaus skaitytojams.

  

Įgyvendintas projektas „Vietos identiteto paieškos: meninės interpretacijos gamtos ir kultūros paveldo tema“, pakvietęs įsitraukti į atviras, dar nepatirtas kūrybines akcijas ir dirbtuves. Pavasaris ir ruduo, du spalvingiausi metų laikai, dovanojo pažintį su trapia ir spalvinga emalio plastika, trukusia net 3 dienas, o pasivaikščiojimai gamtoje leido atverti duris į dar nepažintus Plungės gamtos kambarius.

  

Žinoma, o kaip gi be jau tradicinio Laikrodinės kieme liepą vėl nuskambėjusio „XXI neskubėjimo festivalio UPĖ", šiemet skirto S. Gedos jubiliejui. Beje, ypatinga festivalio „vinimi“ šiemet tapo Daliaus Naujokaičio - Naujo eksperimentinio muzikinis projektas "Plungės viešosios bibliotekos orkestras".

  

Kaip niekaip nebeįsivaizduojame bibliotekos ir be taip pat jau tradicinio, šiemet ypatingo dalyvių ir klausytojų dėmesio sulaukusio meninio skaitymo konkurso „Skaitīmā žemaitėškā“?
Bibliotekų savaitę paminėjome vertingais renginiais ir naujomis iniciatyvomis. Bene labiausiai įstrigusi iniciatyva - "Palikta kava". (Tikrai pakartosime ir šiemet, tad nepražiopsokite! )
Kartu su Plungės rajono savivaldybės vyriausiuoju specialistu Gintaru Ramonu surengėme 3 susitikimų-ekskursijų ciklą „Plungės istorijos". Juk pamenate ekskursiją po buvusį policijos pastatą?! Tokių vietų Plungėje yra, tad tikrai susitiksime ir šiais metais.

  

Minėdami Šiaurės šalių literatūros savaitę pirmą kartą surengėme jaukų FIKA vakarą, kurio metu ne tik valgėme namines bandeles ir skaitėme knygų ištraukas, bet ir gaminome knygų skirtukus iš odos.

  

Prie bibliotekos atsodinome kadaise čia žydėjusią natūralią pievą. Tiesa, kol kas tik mažą jos lopinėlį, pabandymui, bet tikimės šią iniciatyvą vystyti ir toliau. Dabar laukiame pavasario, kol viskas sužydės ir sužaliuos!
Įrengėme ir visuomenei pristatėme pirmąjį knygomatą Plungės mieste.

  

Aplankėme nemažai šalių ir sėmėmės tarptautinės patirties. Programos „ERASMUS+“ suaugusiųjų švietimo srities darbuotojų mobilumo projekto metų mūsų bibliotekos specialistai lankėsi Graikijoje, Čekijoje, Estijoje bei Vengrijoje. Gautomis žiniomis ir patirtimis grįžę jie drąsiai dalinosi su visais bibliotekoje dirbančiais kolegomis.

  

Tad – visai neblogai buvome? ????
Ir būsime. Labai tikimės – kartu su Jumis.