Daug atnešusi pažintis. Emalio menas

Paslaptingai sodrus, jaudinančiai trapus, nenuspėjamas, kaprizingas, prabangus... „Išrinktųjų technika“, taip ir panašiai apie emalį kalba menotyrninkai. Tokį, intriguojantį, emalį nusprendėme išbandyti ir mes. Plungės viešosios bibliotekos įgyvendinamas projektas „Vietos identiteto paieškos: meninės interpretacijos gamtos ir kultūros paveldo tema“ skirtas artimiau ir kitaip pažinti biblioteką bei jos aplinką, greta kitų suplanuotų įdomių ir netikėtų veiklų pakvietė ir į kūrybines dirbtuves – emalio meno ir technologijų laboratoriją. Intrigavo emalio kaip dirbinio, kuriamo metalą dengiant karštyje sustiklėjančia mase, prigimtis.

Intensyvius ir profesionalius trijų dienų užsiėmimus bibliotekoje vedė Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto docentė, juvelyrė Beata Zdramytė. Dirbtuvių dalyviai iš Plungės (ir iš Telšių!), turintys meno gyslele ir jau „ragavę“ meno paslapčių ar visiškai nieko bendro su menais niekada neturėję, bet norintys tai pažinti, gavo unikalią progą ne tik sužinoti, pamatyti ir prisiliesti, išbandyti įvairias medžiagas ir technikas. Visi turėjo puikią galimybę ir kažką sukurti! (Ne vienas iš jų – pirmą kartą savo gyvenime). Lydimi tikro savo srities profesionalo galėjome „nerti labai giliai“.

Mums žadėjo: emalis – technologija, nenuspėjama, pretenzinga ir sunkiai suvaldoma, leidžianti daug eksperimentuoti... Bet, galiausiai, visada užtikrinanti netikėtą ir puikų rezultatą! Ir visa tai gavome – intrigą, azartą, įtraukiantį žaidimą temomis, medžiagomis, spalvomis ir formomis. Ir dar – visas tris dienas negesusią kūrybinę ugnelę (šalia kaitrios stebuklingojo Beatos emalio degimo „pečiuko“ ugnies), bendrystės jausmą, niekur neskubėjimą ir kvapnią žolelių arbatą bei mėgavimąsi dirbtuvių dalyvių namie keptais gardžiais pyragais.

O rezultatas? Jis iš tiesų pralenkė visus mūsų lūkesčius! Taip (greičiausiai, avansu, bet vis tiek smagu ????), sakė ir mūsų vadovė Beata Zdramytė. Segės-portretai, auskarai-„saldainiukai“, brangiausiesiems dedikuoti šilti pakabukai... Linksmi, žaismingi ir solidūs, rimti. Ir visi – tikrų tikriausi meno kūriniai. Kūrėme ne tik sau. Visi kartu padarėme ir neįtikėtiną juvelyrikos darbą bibliotekai – spalvingą mozaiką, laikrodinę-oranžeriją, sudėliotą iš panašių, bet skirtingų atskirų autorių išlietų emalio plokštelių. Gražiąją laikrodinę-oranžeriją ir dalį dirbtuvių dalyvių sukurtų juvelyrikos darbų visą vasarą buvo galima (ir vis dar galima dabar) pamatyti bibliotekoje-laikrodinėje parengtoje parodėlėje.

Ta pačia, projekto ir emalio dirbtuvių, proga bibliotekoje buvo pristatoma ir išties profesionali VDA Telšių fakulteto studentų emalio darbų paroda (parodą parengė dėstytoja Beata Zdramytė). Čia spalvingi, trapūs darbai jau akivaizdžiai parodė, jog šiai technikai išties nėra ribų. Tiek eksponuotas „pertvarinis“ emalis, tiek juvelyriniai dirbiniai ir erdviniai skulptūriški objektai liudijo kūrėjų, studentų, drąsą leidžiantis į emalio avantiūrą, atsipalaidavimą ir sveiką ironiją.

Beje, atsipalaidavimo, lengvumo ir sveikos ironijos bei saviironijos tikrai netrūko ir mažiau profesionalių ar pirmą kartą kūrybą apskritai ir kaprizingąjį emalį išbandžiusių dirbtuvių dalyvių darbuose. Šaunu.

Taigi, visai ne per drąsu šiandien pasakyti, jog projektas „Vietos identiteto paieškos: meninės interpretacijos gamtos ir kultūros paveldo tema“ – sėkmingas. Pirmasis projekto renginys – kūrybinės emalio dirbtuvės – puikiai atspindėjo vietos kultūros situaciją ir visiškai atitiko vietos bendruomenės ir pačios bibliotekos poreikius. Kūryba „veža“! Ir kūryba tikrai skatina gerą iniciatyvą, ugdo norą stebėti ir gebėjimą pastebėti mus supančią aplinką, tuo pačiu suvokti, kur, kaip ir kodėl esame.

***

O dabar – dėmesio! Rudenį visų mūsų laukia antroji projekto dalis. Šįkart ji skirta tiesiogiai gamtai – Plungės dvaro parkui. Sakysite, daugybę kartų matytam, kiaurai išilgai išvaikščiotam ir pažįstamam? Bet ar tikrai? Gal pažvelkime į savo aplinką gamtininkų ir menininkų akimis – žmonių, žvelgiančių giliau ir plačiau, girdinčių subtiliau, žinančių daugiau? Turėsime tam puikią progą rugsėjo pabaigoje.

Visus pakviesime kartu su video-foto menininke Aurelija Maknyte bibliotekoje sukurti mums dar neregėtą negirdėtą dalyką – „Gamtos kabinetą“. Su menininku, vietogarsių, fonografijos ir akustinės ekologijos tyrinėtoju Audriumi Šimkūnu mokysimės įsiklausyti ir išgirsti aplinką bei sukursime skambančią, ciksinčią, ošiančią... aplinkos garsų instaliaciją. Laukia ir intriguojantys, net neabejojame, netikėtų dalykų atskleisiantys pasivaikščiojimai (mažoji ekspedicija?) po Plungės parką su geografe Giedre Godiene. Žodžiu, „žaliuosime“ patys ir pakviesime kartu „žaliuoti“ ir jus.

Visa tai tam, kad gyventume ir tikrai matytume, girdėtume, kad gyventume ir suprastume. Kad mėgautumėmės. Gamta ir menas, kultūra tai gali duoti.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Plungės rajono savivaldybės administracija.

 logo biblioteka   baneris permatomasLKT logo