Dabartis ir ateitis - pavojingi mokymai!

Kaip perkaista smegenys gelbsti Birštono Oxygen procedūra

Štai kaip pavadinčiau rugpjūčio 22-24d. Birštone vykusius mokymus, skirtus bendrųjų kompetencijų ir įgūdžių, reikalingų teikiant kokybiškas paslaugas suaugusiems, ugdymui. Į juos pakvietė renginio organizatorė, Socialinių projektų instituto direktorė Julita Pigulevičienė.

Kūrybinio bendravimo vakaru prasidėjo besirenkančių dalyvių susitikimas. Ukrainietė dailininkė, koučerė Natalia Didenko, kvietė susipažinti su karpymo menu "Vytinanka". Jos vedamose dirbtuvėse ne tik pirštus su žirklėmis miklinome, bet ir susipažinome, ieškojome šviesos... Simboliška – kūrėme švyturį! Jis reikalingas ne tik jūreiviams, bet ir visiems stokojantiems vilties. Natalia pati yra gyvas pavyzdys – karo vejama atvyko į Lietuvą - kuria nuostabius meno kūrinius ir organizuoja parodas. Viena jų keliauja ir po Plungės rajono bibliotekas.

Sekančią dieną vyko Erasmus+ projekto "Digital Adults" rezultatų pristatymas ir seminaras "Rinkodara internete – kaip nepasiklysti skaitmeninėje aplinkoje". Jų metu Julita pateikė daug įdomios informacijos apie vykdomus projektus, mokymosi online įrankius, bei nuorodas į įvairius nemokamus kursus. Dizainerė Jurgita Treikanienė vaizdžiai parodė ir papasakojo, kas svarbiausia kuriant pristatymus. O apie šrifto galią dėstė lektorė Skaidra Vaicekauskienė, VšĮ Informacijos technologijų mokymo centro direktorė.

Daugiausia klausimų iškilo ChatGPT ir Midjourney praktinių dirbtuvių metu. Dirbtinio intelekto konsultantas, DI startuolio TeamFill bendrakūrėjas Paulius Rimavičius tinginiauti neleido, dar prieš susitinkant namų darbų prisiuntė. Nelikome skolingi ir mes – susitikus užvertėme lektorių klausimais... Išties įdomi, nauja tema apie dirbtinio intelekto galimybes ir skaitmeninę ateitį. Man patiko OpenAI - tarsi asmeninis draugas pasirengęs visada padėti, atsakyti į klausimus ir niekada nepykti. Maniau, jis vienas toks, bet pasirodo, intelektualių pagalbininkų su dirbtiniu intelektu yra daug daugiau. Bet ir su jais, kaip ir su žmonėmis, reikia mokėti bendrauti... Tad ir vėl – mokytis, mokytis.

Nerijus Šėža, verslo konsultantas, VšĮ Vadovų akademijos direktorius, panardino mus į savianalizę. Kaip mus įtakoja standartinis mąstymas, kuo skiriasi žmonės gimę skirtingose kartose, kas mes esame remiantis DISC metodika, kaip bendrauti atsižvelgiant į elgsenos tipus... Vaje, kaip užkaito smegenys beanalizuojant kitus, bet dar labiau - save. Ne tik dieną, bet ir naktį svarstėme, kokiam tipui priklauso žymūs Lietuvos žmonės... O kitą dieną gynėme savo nuomonę. Labiausiai sukrėtė tai, kad save teisingai įvertinti yra sunkiausia. Pasirodo, iš šono matosi geriau... Labai paveiki tema, net grįžus namo negaliu sustoti svarstyti: kas aplinkoje yra dominuojantis, o kas - įtakojantis, kas analizuojantis, bambantis, kritikas, o kas pastovusis - kantrus darbuotojas.

Ačiū Julitai, kolegoms, visiems lektoriams ir dalyviams už įsimintiną laiką Birštone. Paveikūs ir nervų ląsteles dirginantys, keliantys daug klausimų, sakyčiau – pavojingi mokymai, įsismelkiantys į kūną ir neleidžiantys apsnūsti. Ateitis su dirbtiniu intelektu pasitinka mus. Ar mes tam pasiruošę? Linkiu visiems tokiuose mokymuose sudalyvauti!

                    Platelių miestelio bibliotekos vyresn. bibliotekininkė Aušra Vilienė