Plungės lobiai

Nuo 2021 m. rugsėjo 20 d. Plungėje veikia nauja geolobiavimo žaidimo (GeoCaching) trasa „Plungės lobiai“. Ji apima 8 miesto kultūros paveldo ir istorinės atminties vietas. Kiekvienoje iš šių vietų yra reali dėtuvė (dėžutė), kurioje pažymėtas kodas. Užsirašę 8 slėptuvėse esančius kodus bei nunešę juos į biblioteką-laikrodinę (Parko g. 7), Vaikų biblioteką (Laisvės al. 19) arba Plungės turizmo informacijos centrą (Dariaus ir Girėno g. 27), gausite CITO keliauninką (trackable). Jį galite pasilikti prisiminimui arba užregistravę Geocaching.com sistemoje, paleisti keliauti iš vienos lobiavietės į kitą su užduotimi ar be jos (žinoma, keliauti ir atlikti užduotis jam padeda geolobiautojai). CITO slepia keturis žodžius (Cache In Trash Out), skatinančius lobiaujant surinkti šiukšles ir palikti vietą švaresnę nei radai.

Įdomu ir svarbu, kad dvi lobiavietės turi UNESCO nematerialiajam paveldui – kryždirbystei – skirtus multiturus. Vienas turas apima 5, kitas – 8 objektus, esančius nedideliame atstume. Įdomiausia, kad šie turai turi užduotis. Viskas vyksta taip: pasitelkę „Geocaching.com“ arba „C:geo“ programėlę, ateinate į pirmąjį multituro tašką ir, vedami rodyklių programėlėje, keliaujate nuo vieno objekto prie kito atlikdami lobio aprašyme pateiktas užduotis, o gautus atsakymus (skaičius) užrašote į aprašyme pateiktą formulę vietoj raidžių. Rezultatas – išsiaiškinate koordinates. Jas suvedę į google, sužinote, kur yra galutinis multituro taškas su kodu. Užsirašę abiejų multiturų kodus ir nunešę juos į laikrodinę, Vaikų biblioteką arba Plungės turizmo informacijos centrą, gausite medinę suvenyrinę kryždirbystei skirtą monetą.
„Plungės lobiai“ yra pasaulinio „GeoCaching“ žaidimo dalis.
Daugiau apie žaidimą – www.geocaching.com ir www.geoshop.lt
Geoturą „Plungės lobiai“ sukūrė Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, įgyvendindama Lietuvos kultūros tarybos ir Plungės rajono savivaldybės administracijos remiamą projektą „Plungės lobiai“ (programa „Kultūros paveldo projektai“, Nr. 01-009-01-02-12).