Literatūrinė anketa: 11 klausimų skaitytojui (3)

Šįsyk mūsų rubrikos viešnia - Plungės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja URŠULĖ PADAGIENĖ. Susipažinkime!
1. Esate skaitantis žmogus. Ką Jums reiškia skaitymas ir knyga?
Niekada nesusimąsčiau ir neuždaviau sau klausimo, ką man reiškia skaitymas ar knyga. Paprastai kalbant, knyga ir pats skaitymo procesas man - puikus laisvalaikio praleidimo būdas, nes paskutiniu metu dažniausiai skaitau tik grožinę literatūrą. Man patinka, kad galiu patogiai įsitaisyti fotelyje ar lovoje, užsidegti lempelę ir pasinerti į skaitymo malonumą. Dar patinka skaityti važiuojant traukiniu, atsigulus pievoje vasarą, terasoje lyjant lietui, pučiant stipriems vėjams arba įsitaisyti ant palangės, kai siaučia pūga (dabar supratau, kad skaitymo procesas ir malonumo pajautimas kažkokiu būdu susijęs su oru ir stichijomis). Man labai svarbu pats procesas - tik aš ir knyga. O jei pasiseka išsirinkti knygą, kurią skaitant pavyksta apie nieką daugiau negalvoti ir visiškai susitelkti - tuomet išvis fantastika!


2. Kokias knygas, kokią literatūrą mėgstate?
Kaip minėjau, paskutiniu metu skaitau grožinę literatūrą, nes po įtemptos darbo dienos tiesiog norisi atsipalaiduoti ir per sunkiai negalvoti. Taip pat esu fantastikos, istorinio romano ir detektyvinio žanro fanė. Deja, Lietuvoje nėra išleidžiama daug fantastinės ar mokslinės fantastikos knygų. Kadaise gyvavusi leidykla “Eridanas” nebeleidžia naujų knygų, bet ir išleistų dar nesu visų perskaičiusi. Istoriniai romanai arba knygos, kurias skaitant galima pažinti istorinį to meto kontekstą, patinka dėl to, kad, be vystomos istorijos, galima pasisemti žinių. Pavyzdžiui, skaitant romaną “Vėjo nublokšti” galima daug  sužinoti apie XIX a. gyvenimą JAV, pilietinį karą, KKK veiklą.
3. Ar turite mėgstamą autorių?
J. R. R. Tolkienas,  Philip. K. Dickas, broliai Strugackiai, S. Kingas, J. K. Rowling, T. Dreiseris, I. Simonaitytė, Just. Marcinkevičius.
Esu “įsimylėjusi” Kristinos Sabaliauskaitės kūrybą. Autorę galiu drąsiai vadinti savo šių laikų literatūros autoritetu.
4. Labiausiai įsiminusi knyga (kuo?).
Manau, kad tokios knygos dar neperskaičiau. Bet pirmoji knyga, kuri sugraudino, buvo Fredricko Backmano “Lokių miestas”.
5. Kokią knygą patartumėte perskaityti kitiems?
Manau, kad yra pakankamai sunku rekomenduoti knygą. Esu rekomendavusi ne vieną, mano manymu, fantastišką knygą, bet žmogus ja nusivylė, nepatiko, nesutapo literatūrinis skonis ar pan. Taip pat ir aš esu gavusi panašių rekomendacijų. Tik ilgiau pažinus žmogų, nutuokiant jo skonį galima bandyti rekomenduoti.
Visiems rekomenduočiau skaityti “Žiedų valdovo” trilogiją, bet ar daugeliui patinka pasakos ne pasakos?
6. Kokią knygą ir kodėl pasiimtumėte į negyvenamą salą?
Jeigu jau reikia fantazuoti, tai pasakysiu taip: pasiimčiau saulės baterijomis kraunamą, neperšlampamą elektroninę knygų skaityklę su didžiausia atminties talpa. Skaityklėje būtų visos klasikinės ir šiuolaikinės lietuvių autorių knygos bei pasaulio literatūros klasikos lobynas.
7. Ar norisi perskaitytos knygos įspūdžiais pasidalinti su kitais? Ar turite su kuo?
Jeigu jaučiu, kad knyga verta pasidalinimo teigiama ar neigiama prasme, tai įspūdžiais pasidalinu su klubo, kuriam priklausau, nariais. Retokai pavyksta visiems perskaityti tą pačią knygą, kad galėtume aptarti, bet tuo mūsų klubas ir žavus,  kad nebrukame vienas kitam savo nuomonių, nesileidžiame į gilias diskusijas, o tiesiog dalinamės knygomis, sakiniais, eilėmis ir pan. Per klubo gyvavimo istoriją esame bendrai perskaitę tik keletą tų pačių knygų ir tik dėl vienos knygos sutarėme, kad ji visiems nariams labai įsiminė. Dar knygų įspūdžiais dalinuosi su tėčiu, bet mūsų literatūrinis skonis vis dažniau išsiskiria.
8. Kokie Jūsų skaitymo įpročiai: kada ir kaip dažniausiai skaitote?
Turiu įprotį pradėjusi žiūrėti televizijos serialą jį žiūrėti iki pabaigos. Jeigu serialas labai “užkabina”, būna sunku laisvalaikiu veikti kažką kita, taip pat ir skaityti. Prieš naktinėdama su serialu stengiuosi knygai skirti 30 min. kas vakarą. Pripažinsiu, kad, jei perskaičiusi knygą, nepaimčiau iškart kitos, gali būti, jog ilgai jos į rankas ir nebepaimčiau... Be abejo, skaitymo ritualai, siaučiant oro stichijoms, yra labai labai mėgiami.
9. Kokios knygos dabar labiausiai laukiate?
Kai tik baigsiu dabar skaitomą detektyvą, imsiuosi K. Sabaliauskaitės “Petro imperatorės” - su nekantrumu laukiau antrosios dalies. Mane labai žavi, kad rašytoja kiekvieną archyvuose patikrintą istorinį faktą apipina meistriška grožinės literatūros plunksna. Jos knygas skaityti yra vienas malonumas, nes tai itin kokybiška literatūra. Dar pabrėžčiau tai, kad K. Sabaliauskaitės dėka atradau lietuviškos literatūros žavesį, nes skaitydama verstas iš kitos kalbos knygas labai jaučiu vertimo spragas. Manau, kad skaitant kokybišką verstą literatūrą vertėjas turėtų likti nematomose paraštėse, o skaitytojas skaitydamas  turėtų nemąstyti, iš kokios kitakalbės frazės pažodžiui yra išverstas sakinys.
10. Kaip renkatės knygas: pagal autorių, patartas/-a draugų, pasitikite bibliotekininkų rekomendacijomis, sekate literatūros, leidyklų naujienas? 
Būna, kad atsižvelgiu į klubo, kuriam priklausau, bičiulių patarimus ir, jais remiantis, kartais pavyksta perskaityti vertingų knygų. Taip pat seku, ką skaito bičiuliai, prisijungę prie pasaulinio socialinio skaitytojų ir autorių tinklo “Goodreads”. Ten galima pasiskaityti nuomonių, komentarų apie norimą knygą, rasti jos įvertinimą. Stengiuosi skaityti pasaulinės klasikos knygas, bet jų klodai vis nemažėja, nes tuo pačiu metu norisi sekti ir šiuolaikinės literatūros tendencijas. Taip pat mėgstu Lietuvos rašytojų sąjungos rekomendacijas, kurios išskiria kokybiškiausiai išverstas knygas.
11. Kaip manote, ar ateityje žmonės skaitys knygas?
Jau karantinas parodė, kad žmonės skaito vis daugiau. Tikiu, kad skaitys ir toliau. Lietuvos leidėjai džiūgauja gerėjančiais išleistų knygų skaičiais, vis didesniais tiražais. Ypač džiugu, kad skaitytojai renkasi lietuvių autorių knygas ir būtent pastarosios būna perleidžiamos ne vienu tiražu.