„Juodas šuo" ir Tomas Lučiūnas apsilankė Plungės technologijų ir verslo mokykloje

Nacionalinę bibliotekų savaitę pradėjome pokalbiais apie knygas. Na, ne tik apie knygas, kalbėjomės ir apie verslą, apie knygų verslą. Antrasis projekto Biblioteka - spalvotas kultūros ir meno žurnalas (lėtam skaitymui) literatūrinis susitikimas vyko Plungės technologijų ir verslo mokykloje. Šio susitikimo svečias Tomas Lučiūnas - bukinistas, daug kam pažįstamo skaitytų knygų knygyno Juodas šuo" įkūrėjas ir direktorius. Diskusijos tema, kuri skambėjo tikrai paprastai, bet labai aiškai - Knygierius ar biznierius?", į aktų salę prikvietė nemenką kiekį moksleivių. Vienam iš jų, Nedui, tariame atskirą AČIŪ - už puikų pokalbio moderavimą, už drąsą klausti ir gebėjimą taip lengvai vesti diskusiją su svečiu.

   

Na, o apie Tomą Lučiūną daug pasakoti tikrai nereikia - pilna buvo ne tik mokyklos aktų salė, lygiai tokia pat pilna buvo ir Tomo papasakota knygyno atsiradimo istorija. Visko tikriausiai neperpasakosime, bet apie bukinisto darbą sužinoti Jūs tikrai turite - Tomas su "Juodo šuns" komanda renka knygas - nebereikalingas, vienų labai mylėtas ir saugotas, kitų jau metamas laukan. Tos knygos surenkamos, peržiūrimos, jei reikia, sutvarkomos, o vėliau keliauja į knygyną, kur Vilniaus gyventojai bei miesto svečiai jau gali išsirinkti, ką skaityti. Tomo pasakota istorija apima net 15 metų laikotarpį, kuris pilnas šmaikščių istorijų, įmantrių reklamos sprendimų, pilnas kraustymosi ir knygų nešiojimo, pilnas bananinių dėžių, prikrautų knygomis, o tos pilnos dėžės - patalpintos i pilnutėlį jūrinį konteinerį, kuris lyg atskiras archyvas tas knygas saugo, kol ateis jų eilė būti dar kartą perskaitytoms.

  

Dėkojame Tomui ir Juodas šuo" knygynui, dėkojame Nedui, dėkojame visai Plungės technologijų ir verslo mokyklos bendruomenei, ypatingai mokytojai Danutei Sausdravienei. Na, o kitas susitikimas - Plungės senamiesčio mokykloje! Dar tikrai yra puikių nepakalbintų asmenybių!