Plungės viešojoje bibliotekoje atidaryta paroda „IŠSAUGOTA: Adelės G. Zinkevičiūtės Žemaitijos kalvystės tyrinėjimai: paminkliniai kryžiai“

Menotyrininkė, metalo dailininkė, VDA Telšių fakulteto dėstytoja Adelė Genovaitė Zinkevičiūtė (1933-2022) apie 60 metų tyrinėjo Žemaitijos kryždirbystę iš geležies, sukaupė didelį vaizdinės medžiagos ir duomenų archyvą. Tyrimai įsibėgėjo Lietuvai atgavus nepriklausomybę ir 1998 metais įsikūrus Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultetui. Tuomet paveldo praktikų dėstytoja į ekspedicijas kvietėsi studentus, fotografus, prašė gabiausių studentų perpiešti, suskaitmeninti rastus sakraliosios kalvystės objektus: geležinius paminklinius ir viršūninius kryžius, vartus, jų kalviškas detales.

Parodoje išvysite "paminklinių kryžių kapines" - gausybę aplankų su atvaizduotais kalvystės dirbiniais, menančiais šimtametį amatą bei mūsų krašto gyvensenos kultūrą. Iki smulkiausių detalių grafiškai atvaizduoti darbai leis pažvelgti į Adelės Genovaitės Zinkevičiūtės 60 metų darbą iš šalies, suprasti, kiek pastangų ir darbo buvo įdėta siekiant išsaugoti nykstančius ir nepažintus Žemaitijos regiono kryždirbystės klodus.

Paroda bibliotekoje veiks iki lapkričio 6 dienos. Rekomenduojame apsilankyti!