Bibliotekos darbuotojų kūrybinių kompetencijų kėlimo mokymai

      2022 m. gegužės 10-11 d. Plungės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo organizuoti mokymai, skirti Viešosios bibliotekos struktūrinių teritorinių padalinių darbuotojų kūrybinių kompetencijų stiprinimui. Mokymų metu taip pat buvo kalbama apie galimybes savo veiklas finansuoti per skirtingus sutelktinio finansavimo įrankius. Mokymuose dalyvavo 27 darbuotojai iš visų struktūrinių padalinių bei Viešosios bibliotekos.

mok1

      Didžiąją mokymų dalį vedė lektorė Gabija Bakutytė, UAB „Gluk media“ įmonės kūrybininkė, savo veikloje taikanti sutelktinio finansavimo modelius ir turinti didelę patirtį renginių planavimo, lėšų rinkimo, didelių grupių organizavimo, seminarų vedimo ir koordinavimo srityse. Pirmoji mokymų diena buvo skirta kūrybiškų ir inovatyvių idėjų generavimui. Darbuotojai susiskirstė į 3 grupes ir ieškojo idėjų, kurios vienytų visus grupės narius, būtų kūrybiškos, inovatyvios, galėtų būti įgyvendintos savo bendruomenėse rajono miesteliuose ir kaimuose ar rajono mastu. Lektorė mokymų metu organizavo daug kūrybinių užduočių, kurios buvo orientuotos į idėjų bloko panaikinimą. Šios dienos metu siekta išlaisvinti kiekvieno mokymų dalyvio kurybinio mastymo potencialą, kuris dažniausiai yra užslėptas ir neišnaudotas. Mokymų metu buvo kalbėta apie idėjų generavimo būdus, problemų sprendimo būdus, idėjų susisteminimą, pasiruošimą sutelktinio finansavimo paieškai.
      Antrąją mokymų dieną buvo kalbama apie skirtingas sutelktinio finansavimo platformas (Kickstarter, Indiegogo, Wefunder, Gofundme, Patreon, Contribee, taip pat privatūs investuotojai, draugai ir šeima), galimybės bibliotekai rasti finansavimą pasitelkus sutelktinio finansavimo platformas platformas. Buvo akcentuojama, į ką reikia orientuotis, norint savo veikloms ieškoti sutelktinio finansavimo.
Buvo išanalizuotos sutelktinio finansavimo platformos, išskirtos dažniausiai daromos klaidos, kalbama, kaip jų išvengti, siekiant pritraukti kaip įmanoma daugiau finansavimo. Buvo analizuojami konkretūs atvejai, taip pat aptartos ir gerosios praktikos, kuomet siekiama gauti finansavimo savo idėjoms. Buvo kalbama apie idėjų viešinimo formatus, auditorijos nustatymo svarbą.



Mokymų metu dalyviai susiskirstę į 3 grupes išsigrynino 3 idėjas:
      1. Knygos leidyba. Darbuotojai nutarė, kad biblioteka galėtų būti aktyvesnė knygų leidybos srityje ir pasitelkus tinkamą sutelktinio finansavimo platformą ieško lėšų knygos leidybai.
      2. Bibliotekos paskyros Conribee sukūrimas ir palaikymas. Prenumeruojami šią paskyrą vartotojai (suaugę ir vaikai) galėtų gauti kas savaitines/kas mėnesines naujienas, tokias kaip knygų pristatymai, virtualios edukacijos, virtualūs pokalbiai, klubų veikla ir pan. Tokiu būtų biblioteka galėtų užsidirbti šių veiklų įgyvendinimui.
      3. Virtualaus lietuvių kalbos žodyno kūrimas. Virtualiame žodyne žmonės gautų reikiamą informacija apie juos dominančius žodžius, definicijas, kirčiuotes. Žodynas būtų nuolat pildomas kalbininkų pastabomis ir naujais žodžiais. Žodynui sukurti finansavimas taip pat būtų gaunamas per pasirinktą sutelktinio finansavimo platformą.
      Mokymų pabaigoje apie knygos leidybą, kaip gauti finansavimo, su kokiais iššūkiais susiduria viešojo sektoriaus atstovai pasakojo Laurynas Katkus, rašytojas ir knygų leidėjas.