XIV-asis prancūzų filmų festivalis "Žiemos ekranai" bibliotekoje-laikrodinėje

Vasario 1-3 d., taigi visą savaitgalį, bibliotekoje nepaprastai smagiai buvo įsikūręs  XIV-asis prancūzų kino festivalis "Žiemos ekranai". Plungės viešoji biblioteka buvo vienintelė biblioteka Lietuvoje, kurioje vyko minėtasis festivalis, nes kituose dvylikoje Lietuvos miestų "Žiemos ekranų"
filmai buvo demonstruojami kino teatruose arba kultūros centruose. Šiemet pirmąsyk biblioteka-laikrodinė atvėrė duris prancūzų kino gerbėjams, ir tai su kaupu pasiteisino: per tris dienas sulaukėme virš 120 žiūrovų. Tai teikia gražios vilties, jog po truputį Plungė gali tapti prancūzų kultūros centru periferijoje.

Per tris festivalio dienas buvo parodyti 4 filmai - po vieną iš kiekvienos programos. Iš pagrindinės festivalio programos plungiškiams buvo pristatytas filmas "Luna" (rež. E. Diringer, drama, 2017) - apie kartais sudėtingus jaunuolių tarpusavio santykius ir nelengvai besiklostantį pasirinkimų kelią; iš retrospektyvinės programos, skirtos režisieriui H. G. Clouzot, - jo trileris, begaline įtampa gniaužęs žiūrovams dvasią, "Atlygis už baimę"
(1953), iš antros retrospektyvinės programos, skirtos vokiečių kilmės aktorei Romy Schneider atminti, - C. Sautet romantinė drama "Sezaras ir Rozali" (1972), o vaikams buvo rodomas animacinis nuotykių filmas "Paveikslas" (rež. J. F. Laguionie, 2011).
Festivalio "Žiemos ekranai" organizatorius - Prancūzų institutas Vilniuje, kuriam nuoširdžiai esame dėkingi už jau ne vienus metus besitęsiantį bendradarbiavimą, draugystę ir bičiulystę. Taip pat dėkojame Plungės Senamiesčio mokyklos prancūzų kalbos mokytojai Jolantai Razmienei ir jos mokinėms Gabrielei ir Laurai, kurios rūpinosi filmų subtitrais. Džiaugiamės nuostabia Plungės publika, kuri, neišsigandusi nei sniego, nei atlydžio, maloniai nusiteikusi visas tris dienas rinkosi į mūsų skaityklą, kvepiančią žolelių arbatomis, žiūrėti filmų. Ką čia slėpti - labai džiaugiamės ir dėkojame plungiškėms ponioms, prie mūsų arbatų atnešusioms ir visiems žiūrovams leidusioms pasivaišinti prancūziškais kruasanais. Tai taip žavu!
Visiems už viską ačiū ir... iki naujų prancūziškų susitikimų kitais metais!