Keramikos paroda „Margi raštai“

Kovo 10 d. Plungės viešojoje bibliotekoje laikrodinėje atidaryta plungiškės tautodailininkės Vaidos Dapkutės antroji autorinė keramikos paroda „Margi raštai“.

Vaida Dapkutė gimė aukštaičio ir žemaitės šeimoje, augo tarybinėje Lietuvoje. Būdama šešerių metų pirmą kartą pabandė lipdyti iš molio ir, kiek pati atsimena, šis užsiėmimas labai patiko. Mokytis keramikos įstojo į Kauno profesinę mokyklą. Autentiško kūrybos stiliaus paieškoms padėjo į rankas pakliuvusi Lietuvos dailės istoriko, lietuvių profesionalios muziejininkystės pradininko Pauliaus Galaunės knyga, kurioje jis sudėjo po karo rastų puodų ir ąsočių nuotraukas, tarp kurių Vaida pastebėjo jai patikusį ąsotį. Tai buvo baltas, Aukštaitijoje paplitusia technika dekoruotas indas. Tai reta ir šiomis dienomis bei sudėtinga dekoravimo technika, nebūdinga Žemaitijai. Menininkės nedomina lengvai padaromi dirbiniai. Pasirinkusi baltąją keramiką, šia technika dirba jau dešimt metų ir vis randa ją stebinančių subtilybių. Engobuotus darbus eksponuoja parodose, kuriose aktyviai dalyvauja. Tai kasmetinės ataskaitinės tautodailės parodos Plungėje, Telšiuose, Kelmėje, atrankinės ,,Aukso vainiko“ ir du kartus dalyvauta Respublikinėje parodoje.
Pirmąkart V. Dapkutės keramikos darbai plungiškiams buvo parodyti prieš kokį dešimtmetį Plungės senojoje bibliotekoje, kur dabar yra įsikūręs Vaikų literatūros skyrius. Dabar bibliotekoje laikrodinėje – antroji autorinė keramikės kūrybos paroda. Kaip pati autorė sako, „jei Dievas duos sveikatos, parodų bus ir daugiau“.