Motiejaus Stonkaus skulptūrinių kompozicijų paroda „Konstruktus“

Gegužės 7 d.  bibliotekoje - laikrodinėje atidaryta Motiejaus Stonkaus skulptūrinių kompozicijų paroda „Konstruktus“. Klaipėdiškio menininko kengūros formos metalo skulptūra „Konstruktorius“ iki šiol vis dar džiugina plungiškius - ji eksponuojama Plungės viešojoje bibliotekoje. Toliau tęsdamas konstrukcinių skulptūrinių objektų seriją, dabar menininkas pristatė naujausius savo kūrinius.

Kūriniuose metalo meno kalba kalbama apie šių dienų aktualijas, t.y. gamtos trapumą, laikinumą, visuomenės požiūrį į klimato kaitą. Aliuziją į tai rodo ir ryški gyvūnijos tematika. Sugriovėme. Ir bandome atstatyti. Taip atsiranda žaidimas – konstruktorius, kurį gali išardyti ir atstatyti iš naujo. 


Neatsitiktinai vienas iš eksponuojamų kūrinių yra skulptūrinė kompozicija „Briedis“. Briedis – neatsiejamas nuo Mažosios Lietuvos heraldikos ir net teigiama, kad jis buvęs pavaizduotas ir senajame prūsų herbe. Tiesa, šis ilgus šimtmečius su mūsų regionu sietas gyvūnas dabar retai užtinkamas gamtoje. Pats autorius savo skulptūras apibūdina žodžiais „Dideli žaidimai dideliems vyrams“ lyg įspėdamas, kad pasaulio galingieji gali prisižaisti prie ateities scenarijų, kuriuose tokių gyvūnų figūros bus matomos jau tik žmogaus pagamintuose objektuose.

Sukurti objektai vaizduojami realaus dydžio, taip provokuojant žiūrovą atkreipti dėmesį į gamtos nykimo problematikos mąstą. Visuomenė patenkindama savo poreikį patogiai gyventi neigiamai veikia aplinką taip darydama žala miškams, vandenynams. Visuomenė, suvokus padarytą žalą stengiasi eliminuoti, atkurti balansą. Konstruktorius tampa suaugusių žmonių žaidimu, kai iš detalių bandomą vėl sustatyti viską į visumą, bandyti vėl atkurti gamtą, sumažinti jai padarytą žalą.
Skulptūroje svarbi ne tik pati forma, bet ir pasirinktas medžiagiškumas. Metalas, varžtai – tvirta medžiaga, kuri leidžia objektus išardyti ir vėl sustatyti. Skulptūrą atvežus į naują vietą ji vėl iš naujo surenkama, todėl tampa labai svarbus ir pats objekto eksponavimo procesas. Gyvūnų konstruktoriai kiekvieną kartą lyg iš naujo atkuriami. Nesistengiama kuo tiksliau atkurti gyvūnų, o siekiama išlaikyti metalo grubumą, pabrėžti jų formas ir dydį. Gyvūnų formos yra tarsi skeletai, atkurti objektai, o ne natūralus gamtos procesas. Tai stengiamasi ir pabrėžti.

GYVENIMO IR KŪRYBINĖS VEIKLOS APRAŠYMAS

Primename, kad renginio metu visi laikysimės valstybės priimtų karantino reikalavimų. Lankytojai bus registruojami.