M.K. Oginskio 250 - osioms gimimo metinėms skirta paroda

oginskis svet

Parodos atidarymas įvyko rugsėjo 18 d. 15 val. bibliotekos Bokšto salėje,

Tarptautinio vaikų ir jaunimo meninės kūrybos konkurso „M. K. Oginskis. Sugrąžinkime laiką“ geriausių darbų paroda


Plungės viešosios bibliotekos Bokšto salėje veikia paroda, kurioje pristatomi geriausi tarptautiniam vaikų ir jaunimo meninės kūrybos konkursui „M. K. Oginskis. Sugrąžinkime laiką“ pateikti kūrybiniai darbai. Konkursą organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras, Dailės mokytojų asociacija ir Lenkijos institutas Vilniuje M. K. Oginskio 250-ųjų gimimo metinių proga. Šią datą UNESCO įtraukė į pasaulinės reikšmės sukakčių sąrašą.
Konkurse dalyvavo Lietuvos (įvairių tautybių) ir Baltarusijos vaikai ir jaunimas, konkursui pateikta 224 kūrybinių darbų, jie suskirstyti į tris amžiaus kategorijas: I – 7–10 m. (57 darbai), II – 11–14 m. (87darbai),  III – 15–18 m. (80 darbų).
Norėdami dalyvauti konkurse, moksleiviai turėjo susipažinti su kunigaikščio Mykolo Kleopo Oginskio asmenybe, gyvenimu, kūryba, jo gyvento laikotarpio mada ir politika. Žinias jaunieji dailininkai išvertė į vaizdų kalbą, kilusiai idėjai išreikšti parinkdami tinkamą siužetą, formą, spalvą, techniką.
Konkurso misija svarbi ne tik dėl to, kad jaunajai kartai padeda prisijaukinti praeitį, bet ir dėl to, kad tris dėl bendro istorinio paveldo besiginčijančias tautas – lietuvių, lenkų ir baltarusių – moko nesisavinti istorijos, o žiūrėti į praeitį kaip į daugiasluoksnį reiškinį ir bandyti atsakyti į klausimą, ką 18 a. pabaigoje reiškė būti Abiejų Tautų Respublikos patriotu, didiku, kompozitoriumi, poetu, karininku, politiniu emigrantu, valdininku ir kovoti dėl laisvės nuo Rusijos imperijos?
Darbuose matome kruopščiai išpieštus M. K. Oginskio dvarus Zalesėje ir Rietave bei jo paveldėtus Sluškų rūmus, ramų šeimyninį gyvenimą, koncertus ir pobūvius, damas prašmatniomis sukniomis ir liaudiškais rūbais papuoštus valstiečius, prieš mūšį išdidžius ir po mūšio sužeistus M. K. Oginskio vadovautus karininkus.
Darbuose siekta pavaizduoti ir M. K. Oginskio muzikinės kūrybos savitumą ir įkvėpimo paieškas  – matome smagias mazurkas, iškilmingus polonezus, svajingus romansus primenančių kompozicijų. Ne vieną dalyvį įkvėpė žymiausias M. K. Oginskio kūrinys – polonezas „Atsisveikinimas su tėvyne“ (1794), suderinantis skausmo, vilties ir ilgesio emocijas.
M. K. Oginskis darbuose pristatomas ir kaip diplomatas bei politinis emigrantas, pabuvojęs įvairiose Europos miestuose – nuo Londono ir Hagos iki Florencijos ir Konstantinopolio – ir pažinęs skirtingas kultūras.
Guašas, akvarelė, pieštukas, tušas, pastelė, kompiuterinė grafika ir kitos, galbūt net pačių jaunųjų dailininkų sugalvotos technikos, neleidžia nuobodžiauti, nes kiekviena technika pasiūlo vis kitą emociją, su kuria turėtume žvelgti į jaunųjų dailininkų kūrinius.
Nuo rugsėjo 18 d. iki spalio 17 d. paroda bus eksponuojama Plungės viešosios bibliotekos Bokšto salėje.


Audronė Urbelionienė