Bibliotekoje - netikėta ir intriguojanti paroda

Gruodžio 15 d. bibliotekoje-laikrodinėje atidaryta Lilijos Valatkienės fotoparoda "Išrinktieji" bei pristaytas to paties pavadinimo fotoalbumas. Parodos autorė vedė edukaciją "Sudėliok meną". Ir kodėl gi nepažinti meno taip? Per žaidimą? Tai patirti galite ir Jūs - bibliotekoje, prie ekponuojamos fotoparodos, galite išbandyti savo akies ir pirštų miklumą - sudėlioti žinomo meno kūrinio dėlionę, puzzle.

Paroda bibliotekoje veiks iki 2019 m. sausio 3 d.

 
Lilija Valatkienė – žurnalistė, fotomenininkė surengė fotografijų parodą „Išrinktieji“, išleido fotoalbumą „Išrinktieji“, pagamino šiuolaikinių dailininkų kūrinių edukacines dėliones. Šį fotografinį projektą  autorė pristatė Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje Vilniuje 2017-ųjų  lapkritį, atidarydama dailininkų psichologinių portretų parodą „Išrinktieji“. Nuo to laiko jis keliauja per Lietuvą.
Parodos branduolį sudaro L. Valatkienės sukurta didelio formato fotografijų ekspozicija. Tai garsių šiandienos Lietuvos dailininkų, dailėtyrininkų portretai, taip pat patalpinti ir išleistoje fotoknygoje. Parodoje portretai jungiami į segmentus-koliažus ir savotiškai dekonstruojami, juos padengiant dėlionės („puzzle“) raštais. Parodos lankytojai kviečiami atpažinti / susipažinti, kokios Lietuvos dailės asmenybės slepiasi šiuose paveiksluose, skatinant dailininkų, jų veidų ir kūrybos žinomumą plačiojoje visuomenėje.
Dėlionės principas pasikartoja ir edukaciniuose užsiėmimuose – moksleiviai (ir kiti pageidaujantys) turi galimybę sudėlioti įvairių „Išrinktųjų“ dailininkų darbų reprodukcijas. Edukacijos dalyviai kai kuriose bibliotekose ir muziejuose taip pat buvo kviečiami sukurti savo pačių kūrinius „Išrinktųjų“ kūrybos inspiruotomis temomis, čia pat galerijoje įrengtoje kūrybinėje dirbtuvėje.
Knygoje „Išrinktieji“ patalpinti dailininkų portretai ir sentencijos dar labiau suasmenina šį meno pasauliui reikšmingą darbą.
Paroda ir edukaciniai užsiėmimai sėkmingai keliauja per Lietuvos galerijas. Ji buvo eksponuota Vilniuje dailininkų sąjungos galerijoje, Panevėžio fotografijos galerijoje, Birštono „Kurhauzo“ galerijoje, Kauno M. Žilinsko galerijoje, Jonavos kultūros centre, Širvintų kultūros centre, Trakų rajono Rūdiškių viešojoje bibliotekoje, Veisiejų regioninio parko lankytojų centre, Pagėgių viešojoje Vydūno bibliotekoje, Klaipėdos dailininkų sąjungos galerijoje, Telšių Karolinos Praniauskaitės bibliotekoje. Gruodžio 6-7 dienomis „Išrinktieji“ atkeliavo į Plungės biblioteką. Plungė - dvyliktoji šios parodos stotelė. Gruodžio 15 d. 13 val. Plungės viešojoje bibliotekoje (Parko g. 7) įvyks fotomenininkės Lilijos Valatkienės kūrybos popietė, kurioje bus išsamiai pristatyta paroda ir knyga „Išrinktieji“, fotomenininkė praves edukaciją „Sudėliok meną“.
Po Plungės „Išrinktieji“ keliaus į Šiaulių, Radviliškio, Biržų, Anykščių, Šakių, Druskininkų, Tauragės, Šilutės bibliotekas bei muziejus.
2018-ųjų metų Vilniaus knygų mugėje Lilija Valatkienė buvo kviestinis svečias. Knygų šalies programoje ji vedė edukacinius užsiėmimus „Sudėliok meną“ su Lilija Valatkiene“. Užsiėmimuose  dalyvavo per 700 žmonių. 2018-aisiais L.Valatkienė su meno edukacija dalyvavo sostinės „Skaitymo festivalyje“.
Apie projektą „Išrinktieji“ savo siužete pasakojo LRT „Panoramos“ laida, buvo publikuoti straipsniai portale bernardinai.lt,  žurnale „Dailė“, apie jo sėkmę rašė visi rajonų ir miestų laikraščiai, kuriuose lankėsi „Išrinktieji“.
Menotyrininkė Evelina Janušauskaitė-Krupavičė pažymėjo, kad žurnalistės ir fotografės Lilijos Valatkienės, dirbančios meno srities plotmėje, projektas „Išrinktieji“ pripažintas nepaprastu įvykiu meno pasaulyje, – pagarbos ir padėkos Lietuvos kūrėjams išreiškimu.
Menotyrininkė Austėja Mikuckytė-Mateikienė savo straipsnyje „L.Valatkienės projektas „Išrinktieji“. Žaidybinis elementas“  publikuotame portale bernardinai.lt konstatuoja: „Lilija Valatkienė iš tiesų kūrybinga ir originali autorė. Kone kiekvienas jos inicijuojamas meno įvykis sunkiai apibrėžiamas, vargiai įspraudžiamas į įprastas kategorijas ir sąvokas. Štai vasarą L. Valatkienė buvo atidariusi savo vieno paveikslo „Lietuva – struktūrinė formulė“ parodą, papildytą archyviniais dokumentais.
Šį sykį L. Valatkienė menui patiesė raudoną kilimą. Ant drobės atspaustose nuotraukose – Lietuvos dailės lauko dalyvių portretai.
Dar viena menininkės iniciatyvų tendencija – bendruomeniškumas. Kaskart autorės renginiai tampa tikra švente kultūros atstovams, kur užverda diskusijos, mezgasi ir tvirtėja kontaktai. Autorė taip pat visada apjungia vaizdo ir žodžio kalbą, kuria jų sintezę. Matyt, vienintelis tinkamas žodis, apibūdinti L.Valatkienės veiklai – nestandartas“.

***


Mielieji, maloniai kviečiu atvykti į garsių dailės kūrėjų veidų parodą „Išrinktieji“, fotoalbumo pristatymą bei žaidimų galerijos atidarymą – kūrybos vakarą.

Pustrečių metų su fotoaparatu „medžiojau“ savo išrinktuosius ir sukūriau didelio formato fotografijų ekspoziciją „Išrinktieji“. Tai  90 garsių šiandienos Lietuvos dailininkų, dailėtyrininkų portretai, kurie taip pat užfiksuoti ir išleistame albume, kurį pristatysiu atidarymo vakare. Parodoje portretai jungiami į segmentus-koliažus ir savotiškai dekonstruojami, juos padengiant dėlionės („puzzle“) raštais. Pasitelkę albumą galerijos lankytojai bus kviečiami atpažinti / susipažinti, kokios Lietuvos dailės asmenybės slepiasi šiuose paveiksluose, skatinant dailininkų, jų veidų ir kūrybos žinomumą plačiojoje visuomenėje. Žaidimų galerijoje galėsite patys sudėlioti dailininkų meno kūrinius.
 
Širdingai,
Lilija Valatkienė