Kovo 11 d. Narvaišių bibliotekoje

Kovo 11 d. Narvaišių bibliotekoje vyko renginys skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo 28 metinėms pažymėti. Renginį organizuoti bibliotekininkėms padėjo Narvaišių kaimo bendruomenė. Į susitikimą su tremtiniais rinkosi kaimo gyventojai. Organizatoriams teko susigriebti: planuotas jaukus pasisėdėjimas artimų žmonių rate virto į gausų renginį. Džiugu, kad į renginį atvyko gausus būrelis jaunimo. Jie norėjo išgirsti apie tremtį iš pirmų lūpų. Nepasiteisino tremtinės Stasės Batienės žodžiai, kad niekam nebebus įdomu klausytis juk seniai viskas užrašyta“. Tik pradėjus jai kalbėti bibliotekoj įsisvyravo tyla. Staselė iškalbinga, papasakoti turėjo daug, prisiminė lyg būtų viskas įvykę vakar. „Buvau vos 5 metukų kai mano šeimą ištrėmė į Bret-Mongoliją, Zagraisko rajoną. Apgyvendino vidury miškų buvusio kalėjimo teritorijoje. Pradžioj gyvenome barakuose, teko ir alkio kęsti ir vargo matyti“.


Simonas Kusa, grįžęs iš armijos, tremtį pasirinko savo noru, nes į Zagraiską buvo išvežta visa jo šeima. Po daugelio metų prisiminimai liejosi su humoro gaidele. Gimęs tremtyje Rokas Šatkus taip pat turėjo ką papasakoti. Jis gailėjosi, kad neatidžiai klausėsi savo tėvų pasakojimų, nes dabar paklausti jau per vėlu.


Droviai besišypsanti Onutė Drungilienė pasakojo, kad tremtyje su tėvais atsidūrė todėl, kad paprasčiausiai pritrūko žmonių iki plano. Taip Krasnojarsko krašte atsidūrė visa Onutės šeima: mama Zuzana, tėvas Jonas ir ji vos 4 metelių. Tiek Stasė, tiek Onutė pasakojo kaip slapčia mokėsi katekizmo, ėjo pirmos komunijos, krikštijo vaikus, dainavo lietuviškas dainas.


Organizatorius džiugino pasipylę jaunimo klausimai tremtiniams. Jiems teko atsakyti kaip gydėsi kai susirgdavo, kokią žemiausią temperatūrą teko iškęsti, kokias ir kaip švęsdavo šventes.
Nejučia suskambo daina “Leiskit į tėvynę“. Ją kaitė kita ir dar kita. Taip nepastebimai praėjo 4 valandos. Tremtiniai džiaugėsi suteikta galimybe susitikti, pabendrauti. Organizatoriai jiems dėkojo už prisiminimus, nuoširdumą, išsaugotą gerumą ir meilę Lietuvai.

 

Plungės rajono viešiosios bibliotekos struktūrinio - teritorinio padalinio vyresnioji bibliotekininkė Vilija Gedgaudienė.